top of page

Sürekli Değişim, Geleceği Kim Tahmin Edebilir? Enerji, Gelecek ve Ben

Sayın Üyelerimiz,

7 Mart 2021 tarihinde saat 20:00’da Sn. Dr. Birol DİNDORUK’un katılımıyla gerçekleşecek çevirimiçi etkinliğimizde;

Sürekli Değişim, Geleceği Kim Tahmin Edebilir? Enerji, Gelecek ve Ben

Günümüzde değişim her geçen gün daha hızlı oluyor. Hepimiz bunun bir parçasıyız. Sektörlerin çoğu arasında, enerji endüstrisinin yeni bir çağın eşiğinde olduğu görülmekte. Ancak, bu değişim sadece bizim sektörümüze özgü değil, diğer birçok sektörde de yıllar boyunca görüldü. Burada ana konu değişim hızının artış hızı yani ivmesidir. Petrol (ve diğer) mühendisliğinde geçmişte karşılaştığımız bazı değişiklikler şunlardır:

  1. Hesap cetvelleri

  2. Hesap makineleri

  3. Bilgisayarlar

  4. Masaüstü bilgi işlem

  5. Yüksek Performanslı Bilgisayarlar: Hız ve birbirine bağlılık

  6. Veri birikimi ve Veri Modelleri

  7. Enerji ve çevre (birçok faktörün birleşimi)

Elektrifikasyon ve Bilişim Teknolojileri insan hayatını ve ayrıca endüstriyel verimliliği çoktan değiştirdi ve dünya GSYİH’si artıyor. Petrol Mühendisliğinde de değişiklikler görünüyor ve bu değişiklikleri benimsemeliyiz. Buradaki ana unsurlardan biri yada farklılık ise problemin boyutudur. Unutulmamalıdır ki, en güçlüsü değil, ama en uyarlanabilir olan sonunda hayatta kalacaktır. Değişim durumlarında her zaman “dinozorlar” olacaktır. Kendimizi nasıl konumlandırabileceğimiz önemli olacaktır.

Mühendislik; matematik, fizik ve kimya kavramlarının uygulanmasıdır ve anahtar (temel) kavramlar bunlardır. Sorunlar değişebilir olmasına rağmen temeller değişmez. Ancak, icra etme yeteneğine sahip olmak ise farklı bir beceridir.

Mevcut manzaraya ve bir sonraki adımın ne olacağına bakarsak, insanlar arasında görüş farklılıkları olabildiği görünüyor. Fakat kesin olan bir şey, kaynakların kısıtlı olduğu ve enerjinin bu listedeki 1 numara olmasıdır. Yapılan her aktivitenin de yan etkilerinin olduğu da son derece açıktır. Karbon Dioksit ve diğer atıklar bunların en bariz olanlarıdır. Bundan sonra karbondioksit çözümleri ile uğraşmak ve ürettiğimiz tüm atıkların bir şekilde işlenmesi gerekiyor. Bu bir problem midir yada fırsat mı?

Bu sunumda değişimin birçok farklı yönünden, ve dijital dünya bağlamında çeşitli faktörlerin bizi birçok yönden nasıl etkilediğinden bahsedeceğiz, ve ilgili ihtiyaçlardan bazılarını tartışacağız. Resmi bir sunumdan ziyade, özgür fikir alışverişi ile açık uçlu bir konuşma amaçlanmaktadır.

Dr. Birol Dindoruk Houston Üniversitesi Petrol Mühendisliği bölümünde Amerikan Sondaj Mühendisleri Birliği daimî profesörü olarak görev yapmaktadır. Daha önce Shell firmasında Rezervuar Fiziği Baş Bilimcisi ve Rezervuar Mühendisliği Baş Teknik Uzmanı olarak görev yapmıştır.

Dr. Dindoruk’un teknik katkıları, kariyeri boyunca Cedric K. Ferguson Madalyası (1994), Lester Uren Odulu (2014), SPE Seçkin Üyeliği, gibi birçok ödülle ödüllendirilmiştir. 2017 yılında, gelişmiş petrol üretimi ve karbondioksit ayırmaya yönelik önemli teorik ve pratik katkılarından dolayı Amerikan Ulusal Mühendislik Akademisi üyesi olarak seçilmiştir.

Dr. Dindoruk, SPE’nin Veri Bilimi ve Mühendislik Analitiği Teknik Direktörü ve SPE Rezervuar Dinamikleri ve Tanımlama Teknik Disiplini Danışma Komitesi üyeliği yapmıştır. SPE ve ayrıca Elsevier yayınlarında çeşitli bas editörlük pozisyonlarında aktif olarak yer almıştır. Halen tüm SPE Dergilerinin Baş Editörüdür.

Dr. Dindoruk, faz davranışlarının termodinamiği/EOS geliştirme ve deneysel çalışmaları, poroz ortamda faz davranışı ve akış etkileşimi, gelişmiş petrol geri kazanımı (EOR) ve karbondioksit kurtarımı ve depolanması ve ilişkili metodolojiler konusundaki kapsamlı çalışmaları ile tanınmaktadır.

Son zamanlarda ise, veri analitiği, yapay zekâ ve makine öğrenimi alanlarında çalışmalarına devam etmekte olup, veri bilimlerinin petrol ve doğal gaz endüstrisi uygulamalarına etkili bir şekilde dahil edilmesine odaklanmıştır.

Dr. Birol Dindoruk, 28 yıllık endüstriyel deneyime sahiptir. Kendisi, İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Petrol Mühendisliği Lisans Derecesine, Alabama Üniversitesi’nden petrol mühendisliği alanında Yüksek Lisans Derecesine ve ayrıca Stanford Üniversitesi Petrol Mühendisliği ve Matematik bölümünden doktora derecesine, son olaraksa Houston Üniversitesi’nden MBA derecesine sahiptir.

30 görüntüleme0 yorum
bottom of page