top of page

Petrol Mühendisliği Bölümlerinin Sayısı Kontrolsüz Biçimde Artırılmaktadır

Petrol Mühendisleri Odası olarak, yönetmeliğimizde de belirtildiği gibi meslek disiplinini ve ahlakını korumak, ülkemizin çıkarlarını korunmasında, yurdumuzun doğal kaynaklarının bulunması, işletilmesi, korunması, ülkemizin teknik kalkınmasında ve üyelerinin hak ve yetkilerinin korunmasında gerekli olan girişimlerde bulunmak temel görevlerimiz arasında yer almaktadır.

Ayrıca  mesleki ve üyelerin çıkarları ile ilgili işlerde resmi makamlar ve diğer kuruluşlarla işbirliği yaparak gerekli yardımlarda ve önerilerde bulunmak da yukarıda sayılan görevlerin yerine getirilebilmesi için Odamızın yapabileceği faaliyetlerdendir.

Bu kapsamda yeni yetişecek meslektaşlarımızı yetiştirecek eğitim programları ile ilgili görüşlerimizi sizlerle paylaşmak istiyoruz.

2014 ÖSYM Üniversite Lisans Yerleştirme Kontenjan Kılavuzu’nda görüldüğü gibi öğrenci kontenjanı ilan eden Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği program sayısı 7, henüz öğrenci almayanlarla birlikte ülkemizde kurulan toplam bölüm sayısı da 9 olmuştur.

İkinci öğretim, lise birincileri, burslular, ücretliler ve KKTC uyruklular için ayrılanlar da dâhil olmak üzere toplam öğrenci kontenjanı şu an için yaklaşık 400 adettir. Bu rakamlar yeni kurulmuş bölümlerin öğrenci almaya başlamasıyla birlikte 500 adeti de geçecektir.

Yeni kurulan bölümlerin çoğunun bünyesinde Petrol Mühendisi öğretim üyesi bulunmamaktadır. Aşağıdaki tabloda konuyla ilgili bilgiler dikkatinize sunulmaktadır.

Tablo, Türkiye’de Petrol Mühendisliği Eğitimi Veren Bölüm BilgileriÜniversiteBulunduğu Şehir

Kontenjan

Tam Zamanlı Öğr.Üye Sayısı

Petrol Mühendisi Öğr. Üye Sayısı

Mezun Verdi mi

Öğrenci Alımı Var mıODTÜAnkara

47

6

6

Evet

EvetODTÜ KıbrısGüzelyurt, KKTC

50

3

1

Evet

EvetİTÜİstanbul

53

9

9

Evet

EvetBatmanBatman

62

2

0

Hayır

EvetMustafa KemalHatay

95

5

0

Evet

EvetAtatürkOltu, Erzurum

41

3

0

Hayır

EvetYakın DoğuLefkoşa, KKTC

55

0

0

Hayır

EvetKatip Çelebiİzmir

0

1

1

Hayır

HayırAdıyamanAdıyaman

0

0

0

Hayır

Hayır

Petrol Mühendisleri Odası olarak, yıllardır bölüm sayısı ve kontenjanların plansız ve sektörün ihtiyaçları göz ardı edilerek artırıldığını çeşitli platformlarda dile getirmekteyiz. Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği bölümlerinin açılması ve kontenjan belirlenmesi konularında, sektördeki gelişmeleri Kamu yararı açısından nesnel bir bakışla izleyen Odamızın görüşlerini dikkate almalıdır.

Petrol sektöründeki yaşanan son krizden ötürü dünya çapında 100,000 den fazla çalışanın işten çıkarıldığı, hidrokarbon kaynaklarının da hızla azalma eğiliminde olduğu hesaba katılırsa, yeni bölümlerin plansız bir şekilde açılmaları ile mevcut üniversitelerin kontenjan artırımlarının ülkemizin ve sektörün gerçeklerine uymadığı ortaya çıkmaktadır. Çalışmakta olan meslektaşlarımızın işsiz kaldığı bir ortamda yeni mezun meslektaşlarımız artık iş bulmakta zorlanmaktadır.

Meslektaşlarımızın ham petrol, doğalgaz ve jeotermal kaynaklarının arama/üretimi, boru hatları projeleri ve LPG oto gaz istasyonları-dolum tesisleri ve sektörün diğer önemli ve hassas alanlarında kritik role sahip oldukları, bu nedenle ciddi bir eğitimden geçmesi gerektiği açıktır.

Yeni bölümler kurulurken akademik kadro ve teknik imkanların, Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği programına uygunluğunun göz ardı edilmemesi hem bu bölümleri tercih edecek öğrencilerin geleceği hem de mezun olduklarında alacakları sorumluluklar nedeni ile kamu güvenliği açısından büyük önem taşımaktadır.

Sonuç olarak, ülkemizin ve dünyanın ihtiyaçları dikkate alınmadan artırılan kontenjanlar ve bölümler  işsiz mezun sayısını artıracaktır. Akademisyenlerimiz, Üniversitelerimiz ve YÖK  programlarını düzenlerken  başta Odamız olmak üzere ilgili paydaşların görüşlerini almalıdır  ve açıklamamıza önem vermelidir.

TMMOB Petrol Mühendisleri Odası

45 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Basın Açıklaması

BASIN AÇIKLAMASI BATI KARADENİZ’DE DOĞAL GAZ KEŞFİ 22 Ağustos 2020 tarihinde Haber Türk HD Televizyonunda yayınlanan “Gerçek Fikri Ne” programı konuklarından hidrokarbon arama ve üretimi ile ilgili uz

bottom of page